Olof Norlander-dagen: X-treme Everest

Olof Norlander var chef på thoraxanestesin och senare på den centrala anestesiavdelningen på Karolinska i Solna och blev professor i Anestesi och intensivvård efter Torsten Gordh. Olof norlanderLäs mer om Olof Norlander i Martin H:son Holmdahls biografi på riksarkivet.se. Minnet av Olof Norlander högtidlighålls varje år med en högtidsföreläsning och utdelning av Olof Norlanders resestipendium. Årets högtidsföreläsning hölls av professor Monty Mythen, University College, London och X-treme Everest. Introduktion och anförande hölls av Professor Lars I Eriksson och Funktionschef PMI David Konrad.

Karolinska Institutet och Olof Norlanders Minnesstiftelse delar varje år ut ett resestipendium om 85 000 SEK. Pengarna ska stödja en lovande eller etablerad nordisk forskare inom anestesi och intensivvård under en forskningsvistelse vid utländskt, medicinskt lärosäte. Forskning som berör intensivvård av patienter med immunologiska sjukdomar prioriteras. Årets mottagare av Olof Norlanders resestipendium är Peter Rudberg, KI och KS: