Barnbordsgenomgång

Neonatal asfyxi betyder ordagrannt pulslöshet i nyföddhetsperioden men används för att beskriva det nyfödda barnet med ineffektiv eller ingen andning och/eller nedsatt blodförsörjning till hjärnan. WHO:s diagnoskriterier är metabol acidosis med pH < 7,20 (navelsträngsartär), Apgar 3 efter 5 min, förekomst av neurologiska deficit eller multiorgansvikt, i nyföddhetsperioden.

I Sverige drabbas 300–500 barn/år (av 115.000-120.000 förlossningar) av neonatal asfyxi men upp till 10% av alla nyfödda behöver någon slags hjälp att etablera egenandning. Här är en inspelning från 2021-03-02 när Henrik Jörnvall, medicinsk ledningsansvarig för obstetrik-sektionen PMI Solna, håller en genomgång av barnbordet som är placerat utanför snitt-salen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.