Stairs podcast 38: Trauma – en inflammatorisk sjukdom

 

Podcast 38 är en inspelning av professor Lars I Eriksson när han han föreläser på Karolinskas TraumAAnestesi-kurs i december 2017. Temat är den inflammation som uppkommer på grund av en traumatisk skada. Vad induceras först – proinflammation eller anti-inflammation? Är Yin-Yang en relevant analogi? Vilka är mediatorerna? Hur ser kopplingen med multiorgansvikt ut? Kan en traumapatient få påverkad kognition utan TBI? Hur skulle en interventionsterapi mot inflammationen kunna se ut? Vilken roll spelar perifera makrofager i trauma? Vilken roll spelar n. vagus?

Rekommenderade artiklar:

 

En reaktion på ”Stairs podcast 38: Trauma – en inflammatorisk sjukdom

  1. Pingback: Traditionell kinesisk medicin vid trauma? – traumarummet

Kommentarer är stängda.